Opi tunnistamaan informaatiovaikuttamisen tämän hetken narratiivit ja keinot

Webinaari tarjoaa ajankohtaisen katsauksen informaatiovaikuttamisen keinoihin ja sen tunnistamiseen.

Pääasiassa sosiaalisessa mediassa ja verkon epämääräisillä uutissivustoilla tapahtuva informaatiovaikuttaminen voivat vaikuttaa niin yritysten, julkisten organisaatioiden kuin yhdistystenkin toimintaan. Kiristyneen maailmanpolitiikan tilanteen myötä esimerkiksi valeprofiilien, bottien, disinformaatio ja muun vahingollisen vaikuttamisen määrä on lisääntynyt.


Kenelle

Webinaari on tarkoitettu kaikille, jotka käyttävät työssään sosiaalista mediaa joko viestintään tai ammatilliseen verkostoitumiseen ja ajankohtaisten aiheiden seurantaan. Erityisesti päättäjien, asiantuntijoiden ja viestinnästä vastaavien on hyvä tuntea informaatiovaikuttamisen keinot. Webinaari sopii hyvin myös toimittajille.


Hyödyt

Nykyisessä toimintaympäristössä on tärkeää, että sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttävillä olisi tarvittava digitaalinen informaatiolukutaito, johon kuuluu oleellisena osana kyky tunnistaa virheelliset tiedot ja muu informaatiovaikuttaminen sekä valmius suojautua tietojenkalastelulta ja muilta huijauksilta. Valetunnusten, bottien ja trollien tunnistaminen ja niiden toimintatapojen tunteminen auttavat tekemään eri tilanteissa oikean arvion ja reagoimaan sen edellyttämällä tavalla.

Kehittyneet AI-generoidut valokuvat, deep fake -videot, kuvamanipulaatiot ja valeuutiset ovat eräitä informaatiovaikuttamisen muotoja. Varautumisessa tarvitaan kriittistä lukutaitoa, sopivia työkaluja ja faktantarkistustaitoja. Jos väärä tieto on jo ehtinyt levitä, on osattava myös oikaista eli debunkata se oikean tiedon avulla.


Sisältö

 • Milloin on kyse informaatiovaikuttamisesta?
 • Ajankohtaiset informaatiovaikuttamisen narratiivit
 • Kuvien ja videoiden aitouden tarkistaminen
 • Kehittyneiden tekoälymallien avulla tehdyt valokuvat ja deep fake -videot
 • Termit selviksi: anonyymit, valetunnukset, spämmitunnukset, trollit ja botit
 • Feikkitunnusten esiintyvyys ja tilanne somepalveluissa
 • Milloin hälytyskellojen kannattaa soida ja on syytä epäillä feikkitunnusta?
 • Esimerkkejä valeprofiilien toiminnasta
 • Trollitunnukset ja niiden toimintatavat
 • Bottien tyypit ja niiden tunnistaminen
 • Bottien vaikuttamiskampanjat ja bottihyökkäykset
 • Työkaluja trollien ja bottien tutkimiseen ja tarkistamiseen
 • Valeuutisten levittämisen mekanismit
 • Lähdekritiikki ja faktantarkistus
 • Salaliittoteoriat
 • Informaatiovaikuttamiseen reagointi
 • Disinformaatio debunkkaus eli oikaisu
 • Esimerkkejä
 • Aikaa kysymyksille

Ajankohta: 6.9.2023 klo 10.00 – 11.30 
– voit katsoa webinaarin myös tallenteena myöhemmin.

Webinaarikoulutuksen hinta: 227 euroa / hlö (+ alv 24 %)
– sisältää livewebinaarin ja tallenteen sekä koulutusmateriaalin. Webinaarin tallenne on osallistujien katsottavissa 6 kk koulutuksen jälkeen. Saat linkin sähköpostiisi livetilaisuuden jälkeen.

Ryhmäetuhinta:
197 euroa / hlö + alv 24 % kun samasta organisaatiosta on kaksi osallistujaa, 177 euroa / hlö (+ alv 24%), kun samasta organisaatiosta on kolme tai useampi osallistujaa.


Peruutusehdot:

Peruutus on ilmoitettava viimeistään 8 päivää ennen koulutustilaisuuden alkua. Myöhemmin tehtävistä peruutuksista veloitetaan 50 % koulutustilaisuuden hinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa toiselle samassa organisaatiossa.

Harto Pönkä

Informaatiovaikuttamisen muodot sosiaalisessa mediassa – miten tunnistaa ja suojautua? (90 min)

Kouluttajana on sosiaalisen median ja tietosuojan asiantuntija Harto Pönkä (KM). Sosiaalisen median koulutuksia ja konsultointia hän on tehnyt eri alojen yrityksille ja yhdistyksille sekä julkishallinnon organisaatioille kuten yliopistoille, oppilaitoksille, kunnille ja ministeriöille yli 15 vuoden ajan.

Hartolla on monipuolinen kokemus sosiaaliseen mediaan liittyvästä vaikuttamisesta, disinformaatiosta, verkostoanalyyseistä sekä huijausten, valeuutisten ja -profiilien tunnistamisesta. Yksi hänen erityisaloistaan on trolli- ja bottianalyysien menetelmät, joita hän kehittää Tweeps.net-analyysipalvelussa.

Työnsä ohessa Pönkä on mukana faktantarkastusyhteisö Faktabaarin taustayhdistyksessä sekä Julkisen sanan neuvostossa yleisön edustajana. Lisäksi hän on julkaissut sosiaaliseen mediaan liittyviä kirjoja, kirjankappaleita ja artikkeleita. Vuonna 2022 hän oli mukana kirjoittamassa Digitaalisen informaatiolukutaidon opasta.


Palaute aikaisemmista koulutuksista:

"Huippuasiantuntija, jolla on selkeä esitystapa - harvinainen yhdistelmä!"

"Loistava ja napakka koulutus. Hyvä sisältö ja selkeä esiintyjä. KIITOS!"

"Loistava ja hyödyllinen koulutus, tärkeää ja ajankohtaista asiaa tiiviissä ja ytimekkäässä paketissa. Kouluttaja oli selkeä ja oman alansa huippuasiantuntija, joka osasi vastata kaikkiin esille tuleviin kysymyksiin."

"Todella asiantunteva kouluttaja."

(4.8)

Ilmoittautuminen

(Toimi heti - paikkoja rajoitetusti!)


Kyllä, ilmoittaudun Informaatiovaikuttamisen muodot sosiaalisessa mediassa – miten tunnistaa ja suojautua? (90 min) -koulutukseen
06.09.2023, klo 10:00 - 11:30

 
Hlö(ä)

Uusi webinaarikoulutus!

"*" näyttää pakolliset kentät