Kirjoittaja Erja Laurila on WebAkatemian perustaja sekä höppätäti, joka tykkää matkustaa ja ihmetellä maailman menoa. Musiikki saa Erjan sydämen laulamaan.

Kohti uutta vuosikymmentä

Olen haaveillut useat vuosikymmenet vapaudesta. Viisaan lähipiirini vaikutuksesta kiitollisena olenkin saanut toteuttaa oman polkuni valintoja usein intuitiolla ja intohimolla. Yksi suuri unelmani on ollut matkustelu sekä ajasta ja paikasta riippumaton, merkityksellinen työnteko.

Nykyisin etätyö on mahdollista etenkin tietotyöläisille, mutta vielä vähän aikaa sitten modernitkit työyhteisöt rajoittivat sitä pelonsekaisin säännöin, jolloin tehokas hajautettu tiimityö tai motivoiva ja sitouttava etäjohtaminen eivät käytännössä toteutuneet tai tavoittaneet haluttuja tuloksia.

Onneksi olen saanut olla mukana loistavissa osaamisverkostoissa, joissa edelläkävijyys on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Tien raivaajathan ovat kautta aikojen olleet hieman erikoisia ja erilaisia. Peräänantamattomassa sinnikkyydessään virtuaalistenkin rekien vetäjät ovat kuitenkin niin kovin samanlaisia ahertajia kuin monet tasaisemman tien kulkijat.

Juice lauloi nerokkaassa Toisinajattelija-biisissään:
“On helppoa olla samaa mieltä
on helppoa olla mieletön
vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä
ja oikaisee läpi metsikön.

Miten ajattelen jos en ajattele toisin
mihin häkkiin lensinkään
miten ajattelen jos en ajattele toisin
ajattelenko ensinkään.”

Hyvinvointia luova, rohkea ja positiivinen ajattelu onkin ollut se oivallus, joka lopulta mahdollisti oman henkisen vapauteni ja on laittanut hyvän kiertämään.

En ole kuunnellut liikaa sivusta huutelijoita, mutta sitäkin enemmän rinnallakulkijoita. Lähipiirini miettii varmasti nyt, että ”Ehkäpä näin, vaikka ei se aina siltä näyttänytkään.” Sydämellä näkee paremmin. Tärkeä oppi-isäni ja yhteistyökumppanini parinkymmenen Aalto-yliopiston vuosieni ajalta, professori Esa Saarinen totesi Filosofia ja systeemiajattelu -luentosarjassaan, että ”pitää antaa ajattelun ajattelulle aikaa”. Siinäpä se! Suorittamalla et saavuta sitä tulosta, jonka voit löytää luovassa näennäislaiskuuden hetkessä, jonka itsellesi suot. Kiireessä et tee laatua, eikä kukkokaan käskemällä laula.

Aitous toimii, rakkaudellisuus voittaa.

Itse oivalsin eilen uima-altaalla musiikkia kuunnellessani yhden tärkeän myynnin ja ostamisen esteen ja otinpa sen opit samantien käyttöön rakentamaani uuteen koulutuspalvelukonseptiin. Lopulta varsin yksinkertainen juttu vaati vain oman aikansa, mietinnän rauhaisan rakentelun ja valmiiksi kypsymisen. Eihän suruprosessiakaan voi suorittaa pois ja laskeskella janasta, milloin homma on pulkassa ja sydän jaksaa taas laulaa! Ajattelun ja tekemisen yhteen nivoutunut prosessi on mielestäni enemmänkin spiraali, jossa oppiminen – ja usein yhtä tärkeä poisoppiminen – on osa elämisen kaarta.

Kirjoittelen tätä sunnuntaiaamun suvessa, unelmaani toteuttaen etelän hedelmien äärellä, jo vuosien ajan tutuksi tulleessa miljöössä Kanarian saarilla.

Ei ole helpolla tullut tämäkään rasti, vaan on vaatinut paljon työtä, uhrauksia ja pettymyksiä, lisää opiskelua ja työtä, yhdessätekemistä ja onnistumisia. Olen onnekas, että nykyään minulla on niin loistava huippuosaajien tiimi, joka kunnioittaa ja arvostaa toinen toisiaan ja kukin tekee parhaansa. Toiminta elää ja kehittyy yhdessä edelleen, sekä nopeasti että pitkäjänteisesti.

Jatkuvassa muutospaineessa ja myös henkilökohtaiseen kasvuun liittyvissä, ihmiselon välttämättömissä epätoivon hetkissä olen silti täällä paratiisisaarellakin välillä miettinyt, olenko oikeasti haluamassani päätepisteessä vaiko karussa omaa itseäni. Onko tämänmoinen yksinolo ja offline hyvä tavoite ollenkaan seuralliselle perheihmiselle? Toisaalta aika ajoin pysähtyminen ja arvokas itsensäjohtaminen etenkin tällaiselle itselleen ankaralle ja vaativalle bisnesnaiselle on kyllä todellakin tarpeen; aina ei vaan muka malta, kun on niin kivaa ja mielenkiintoista!

Toisinaan tämä työrauha ja etäjohtaminen on niin mukavaa, että on kuin olisi joulu ja juhannus samassa paketissa.

Osaamisen jatkuvaa kehittämistä, hyvää energiaa ja resilienssiä tarvitsee meistä jokainen; muutos ja teknologia ei ole koskaan mennyt näin nopeasti eteenpäin, eikä koskaan enää tule olemaan näin hidasta kuin nyt! Vuosi 2020 ovelle kolkuttaa, tuskin maltan odottaa! Mutta levätäänpä nyt hetki ja kerätään energiaa uuteen vuosikymmeneen.

Toivotan kaikille ystävilleni, perheelle, yhteistyökumppaneille, asiakkaille ja työkavereilleni ihanaa rauhaisaa joulunaikaa sekä hyvää mieltä ja menestystä!

Ammoinen opettajani, mestarisanoittaja Turkka Mali kirjoitti joulurunon täällä saarilla. Iloisesti haluan jakaa sen tässä teille:

Oikea joulu

“Uimapuku päälläkin
aistia voi joulun täälläkin,
Mutta joulun ihan oikean,
Suomessa vain tavoitan.
Joulun juuri sellaisen,
sopukoista sydämen
Itselleni taion, ainakin niin aion!

Havinassa palmujen
lentää miete jokainen,
sinne luokse rakkaiden!”

Lämpöisin terveisin, Feliz Navidad, hyvää joulua!

Erja Laurila
Koulutustuottaja, liiketoimintajohtaja, Co-Founder
WebAkatemia

Tutustu uusiin koulutuspalveluihimme tästä:

Webinaarikortti

Valmennuskortti

Oivallukseni ja lahjani Webinaarikortin ja Valmennuskortin tilaajille:
Saat veloituksetta henkilökohtaisen asiantuntijaohjauksen juuri teille räätälöitynä!