Opi tunnistamaan venäläisten trollien ja tekoälyohjattujen bottien informaatiovaikuttaminen ja disinformaatio.

Webinaari tarjoaa ajankohtaisen katsauksen informaatiovaikuttamisen tunnistamiseen sosiaalisessa mediassa sekä sen aiheisiin.

Alttiimpia vihamieliselle vaikuttamiselle ovat ne, jotka käyttävät sosiaalista mediaa aktiivisesti esimerkiksi uutisten seurannassa ja omassa viestinnässään. Informaatiovaikuttaminen voi vaikuttaa niin yksittäisten ihmisten kuin yritysten ja muiden tahojen toimintaan. Kiristyneen maailmanpolitiikan tilanteen myötä esimerkiksi valeprofiilien, bottien, disinformaatio ja muun vahingollisen vaikuttamisen määrä on lisääntynyt.


Kenelle

Webinaari on tarkoitettu kaikille, jotka käyttävät työssään sosiaalista mediaa viestintään, verkostoitumiseen ja ajankohtaisten aiheiden seurantaan. Erityisesti päättäjien, asiantuntijoiden ja viestinnästä vastaavien on hyvä tuntea informaatiovaikuttamisen keinot. Webinaari sopii hyvin myös toimittajille.


Hyödyt

Nykyisessä toimintaympäristössä on tärkeää, että sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttävillä olisi tarvittava digitaalinen informaatiolukutaito, johon kuuluu oleellisena osana kyky tunnistaa virheelliset tiedot ja muu informaatiovaikuttaminen sekä valmius suojautua tietojenkalastelulta ja muilta huijauksilta. Valetunnusten, bottien ja trollien tunnistaminen ja niiden toimintatapojen tunteminen auttavat tekemään eri tilanteissa oikean arvion ja reagoimaan sen edellyttämällä tavalla.

Kehittyneet AI-generoidut valokuvat, deep fake -videot, kuvamanipulaatiot ja valeuutiset ovat eräitä informaatiovaikuttamisen muotoja. Varautumisessa tarvitaan kriittistä lukutaitoa, sopivia työkaluja ja faktantarkistustaitoja. Jos väärä tieto on jo ehtinyt levitä, on osattava myös oikaista eli debunkata se oikean tiedon avulla.


Sisältö

  • Informaatiovaikuttamisen käsite ja muodot
  • Ajankohtaiset informaatiovaikuttamisen narratiivit
  • Kuvien ja videoiden aitouden tarkistaminen
  • Tekoälymallien avulla tehdyt valokuvat ja deep fake -videot
  • Feikkitunnusten esiintyvyys ja tilanne somepalveluissa
  • Valeprofiilien ja huijaritunnusten tunnistaminen
  • Esimerkkejä valeprofiilien toiminnasta
  • Trollitunnukset ja niiden toimintatavat
  • Bottien tuntomerkit ja tyypit
  • Bottien vaikuttamiskampanjat ja bottihyökkäykset
  • Valeuutisten tunnusmerkit ja levittämisen mekanismit
  • Lähdekritiikki ja faktantarkistus
  • Suomessa suositut salaliittoteoriat
  • Kotimaisen vastamedian toiminta
  • Informaatiovaikuttamiseen reagointi
  • Disinformaation debunkkaus
  • Esimerkkejä
  • Aikaa kysymyksille

Ajankohta:
18.1.2024 klo 10.00 – 11.30
 
– voit katsoa webinaarin myös tallenteena myöhemmin.

Webinaarikoulutuksen hinta: 
247 euroa / hlö (+ alv 24 %)
– sisältää livewebinaarin ja tallenteen sekä koulutusmateriaalin. Webinaarin tallenne on osallistujien katsottavissa 2 kk koulutuksen jälkeen. Saat linkin sähköpostiisi livetilaisuuden jälkeen.

Ryhmäetuhinnat:
227 euroa / hlö + alv 24 % kun samasta organisaatiosta on kaksi osallistujaa,
197 euroa / hlö (+ alv 24%), kun samasta organisaatiosta on kolme tai useampia osallistujia.

Laskutus tapahtuu, kun koulutuksen toteutuminen varmistuu.


Ilmoittautumisen peruutusehdot:
Jos osallistuminen perutaan myöhemmin kuin 8 vuorokautta ennen koulutustilaisuuden alkua, veloitetaan 50 % koulutustilaisuuden hinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa toiselle samassa organisaatiossa työskentelevälle.


Harto Pönkä

Informaatiovaikuttamisen ajankohtaiset aiheet ja keinot (90 min)

Kouluttajana on sosiaalisen median ja tietosuojan asiantuntija Harto Pönkä (KM). Sosiaalisen median koulutuksia ja konsultointia hän on tehnyt eri alojen yrityksille ja yhdistyksille sekä julkishallinnon organisaatioille kuten yliopistoille, oppilaitoksille, kunnille ja ministeriöille yli 15 vuoden ajan.

Hartolla on monipuolinen kokemus sosiaaliseen mediaan liittyvästä vaikuttamisesta, disinformaatiosta, verkostoanalyyseistä sekä huijausten, valeuutisten ja -profiilien tunnistamisesta. Yksi hänen erityisaloistaan on trolli- ja bottianalyysien menetelmät, joita hän kehittää Tweeps.net-analyysipalvelussa.

Työnsä ohessa Pönkä on mukana Julkisen sanan neuvostossa sekä faktantarkastusyhteisö Faktabaarissa, joka sai vuoden 2023 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Lisäksi hän on tehnyt lukuisia sosiaaliseen mediaan liittyviä kirjoja, artikkeleita ja muita julkaisuja.


Palaute aikaisemmista koulutuksista:

"Huippuasiantuntija, jolla on selkeä esitystapa - harvinainen yhdistelmä!"

"Loistava ja napakka koulutus. Hyvä sisältö ja selkeä esiintyjä. KIITOS!"

"Loistava ja hyödyllinen koulutus, tärkeää ja ajankohtaista asiaa tiiviissä ja ytimekkäässä paketissa. Kouluttaja oli selkeä ja oman alansa huippuasiantuntija, joka osasi vastata kaikkiin esille tuleviin kysymyksiin. Kiitos myös siitä, että saimme koulutusdiat jo koulutuksen aikana. Diat olivat selkeät ja informatiiviset! Kiitos mahtavasta koulutuksesta, suosittelen muillekin kouluttajaa!"

"Todella asiantunteva kouluttaja."

(4.8)

 

Koulutus jo pidetty. Ilmoittautuminen sulkeutunut.