Valitse sivu

WebAkatemian OpeBlogi

Uusi esimies – erotuomari, tsemppaaja vai molempia?

Katariina Sorvanto, KataKoski Oy. Katariina on lakimies, joka on tutustunut laajasti johtamiseen ja organisaatioiden toimintaan sekä teoriassa että käytännössä – myös itse esimiehenä työskennellen. Katariina on innostava ja pidetty, yli kymmenen vuoden esiintymiskokemuksella toimiva kouluttaja. Koulutustehtävien lisäksi hän konsultoi asiakkaitaan työ- ja virkamiesoikeudellisissa kysymyksissä.

Lakien ja muiden yhteisten sääntöjen noudattaminen sekä muu hyvä esimiestyö ovat yleensä kiinteässä yhteydessä keskenään.

Kuten erotuomarilla, myös esimiehellä toistot ja rutiinit turvaavat ratkaisujen oikeellisuutta ja järkevyyttä haastavissa ja yllättävissäkin tilanteissa. Molempien tehtävien tarkoituksena on mahdollistaa reilu yhteispeli.

Kuinka uusi erotuomari ja esimies pääsevät alkuun?

Erotuomari käy kurssin, opiskelee sääntöjä ja tuomitsee hänelle aseteltuja helpoiksi arvioituja pelejä. Vähitellen hän etenee kohti vaativampia otteluita. Uusi esimieskin pystyy hankkimaan teoriapohjaa niin koulutuksista kuin oppi- ja lakikirjoistakin, mutta hän saattaa nopeastikin joutua keskelle erittäin haastavaa konfliktitilannetta.

Toisaalta, kun erotuomarin on tehtävä ratkaisunsa sekunneissa, esimiehellä on useimmiten huomattavasti enemmän aikaa pohtia parasta reagointitapaa. Esimerkiksi kipakassa keskustelutilanteessa esimiehellä on oikeus (ja usein myös velvollisuus) keskeyttää tapahtuma ja ilmoittaa, että asian käsittelyä jatketaan myöhemmin.

Varsinkin uusi esimies voi lisäksi todeta: ”En tiedä, mutta otan selvää” – ja siihen saa käyttää aikaa useita päiviä, joskus jopa viikkoja.  Erotuomarin olisi edelleen pystyttävä ratkaisemaan tilanne lähes välittömästi.

Esimies palaa säännöllisesti vastaamaan muun muassa näihin kysymyksiin:
  • Mitä esimiesrooli käytännössä tarkoittaa?
  • Mitä pomo saa vaatia ja mitä ei?
  • Koska ja kuinka on puututtava ikäviin tilanteisiin?
  • Entä mitä kannattaa huomioida, jos rekrytoi uusia työntekijöitä?

Erotuomarikin voi toisinaan kannustaa pelaajia, mutta esimiestyössä erilaiset tsemppaus- ja motivointitaidot korostuvat huomattavasti enemmän. Rahalla palkitsemisen lisäksi tai vaihtoehtoina voidaan usein käyttää erilaisia työntekijöille myönteisiä joustoja, esimerkiksi työaikojen suhteen.

Myös ikäviin tilanteisiin, kuten kiusaamiseen ja alisuoriutumiseen, puuttuminen voidaan nähdä motivoivana esimiestyönä. Kun esimies omalta osaltaan huolehtii siitä, että työt sujuvat, se osoittaa arvostusta jo ennestäänkin työhönsä sitoutuneille työntekijöille. Kielteinenkin, perustellusti ja rakentavasti esitetty palaute voi motivoida. Se osoittaa, että vaadittu työ on tärkeää.

Esimiestaitoihin kuuluu oman itsensäkin motivointi, esimerkiksi kehittymään entistä taitavammaksi esimieheksi.

Teorian ja käytännön tapauksiakin käsittelevän opiskelun ohella uusi esimies voi oppia niin omista kokemuksistaan kuin myös saamistaan palautteista. Lisäksi muun muassa jatkuva vertaistuki ja toistuvat keskustelut ylemmän johdon kanssa auttavat oikeaan suuntaan.

Kirjoittaja Katariina Sorvanto

Lue lisää ja ilmoittaudu Katariinan koulutuksiin:

Potkut alisuoriutumisesta?

Uusi työaikalaki – tietoisku asiantuntijatyön esimiehille

Työlainsäädännön tietoisku uudelle pomolle

Lisätietoja syksyn koulutuksista:

Jenni Liuski, koulutusassistentti: jenni.liuski@webakatemia.fi puh: 044 237 9673

10 syytä osallistua webinaariin – syksynavauksen maistiaisia

Syksy toi sateet, mutta se toi myös hyvän motivaation palata neljän seinän sisään kohentamaan työmarkkinakuntoaan ja asiantuntemustaan.

 

Kirjoittaja on Oili Valkila, viestinnän, esiintymisen ja vuorovaikuttamisen kouluttaja, puhuja, kirjoittaja, toimittaja ~ sekä työnhakija

WebAkatemian syyskausi pamautettiin käyntiin viime torstaina (15.8.) Otaniemen Urban Millissä. Koulutusväkeä oli paikalla hyvin, mutta tohinaa seurattiin myös etänä ulkomaita myöten.

WebAkatemian koulutustuottaja Erja Laurila muistutti hyödystä, että osallistuja saa webinaareista aina tallenteen, joka auttaa tässä hektisessä maailmassa hoitamaan opit oman aikatalun puitteissa.

Syksyn webinaareista saatiin koukuttavia maistiaisia, joista tässä vinkkejä:

Syksyn tarjonta selventää erityisesti lean-asioita

Tuomas Mikkonen Connection Coachingista tuo tarjolle Smart Office -kurssinsa joka seuraa hittiä Lean Office. Kurssi antaa toimivan paketin siihen, miten hyvät ihmiset pystyvät toimimaan fiksusti yhdessä.

Samaa aihetta tukevoittaen lähestyy Pekka Hirvonen Jalostin Oy:stä, tosin hieman toisesta näkökulmasta webinaarissaan Lean pähkinänkuoressa. Yrityksessä pitää lähteä liikkeelle aina asiakasarvon kannalta ja seurata virtausta: Mikä on läpimenoaika? Nopeus? Mitä esteitä voi poistaa hukan minimoimiseksi? Hirvosen mukaan useimmissa prosesseissa kun on yhdeksän osaa hukkaa ja yksi osa arvoa lisäävää asiaa.

Työyhteisön ja tiimien hyvinvointia

Antti Nevalainen Valmento Oy:stä antoi vinkkiä Vastuuttoman työkäyttäytymisen käsittelyyn.  Kun vaikkapa sairauslomat alkavat oudosti tihentyä, tarvitaan puuttumista.

– Se on esimerkillisyyttä ja huolenpitoa, ei painostamista, jos työmaalta soitetaan ja kysytään, mitä kuuluu. On vastuuttomuutta vain työntää ihmisiä kilometritehtaalle. Antin webinaarissa kuullaan, miten ihmiset saadaan jakamaan hyvät käytännöt asiassa, mikä voi muuttaa firman tulostakin ratkaisevasti.

Lakimies Katariina Sorvanto käsitteli sama asiaa hieman eri näkökulmasta. Pahan mielen sairauslomat  on kyseessä silloin, kun sairaus vedetään naamioksi työhaluttomuudelle ja vedätetään ehkä koko työyhteisöä. Webinaarissaan Sorvanto kertoo, miten esimies voi tilanteessa toimia, jotta työyhteisön luottamus saadaan kuntoon.

Hyvinvoivassa työyhteisössä on turvallinen ilmapiiri. Siellä sallitaan erilaisuus ja erilaiset mielipiteet ja vuorovaikutus on rakentavaa ja toista kunnioittavaa. Miten sellaista työyhteisöä edistetään? Mikä on esimiehen, mikä työntekijän vastuulla? Minna Linnan webinaari Hyvinvoiva työyhteisö – Kaikki voittavat, mutta miten sellainen saadaan aikaan?  sopii kenelle tahansa työyhteisön vaikuttajalle, myös esimiehille. Kurssilla selviää muun muassa, mikä rikkoo tai edistää hyvää, aikuista vuorovaikutusta.

Syksyn mittaan lähes joka maanantai on mahdollisuus oppia perusteita ja syventää taitoja Excelistä ja Power BI -raportointityökalusta

Excel-velho Arja Kuukkasen Excel tehokäyttöön ja Excel-perjantai – 4 tietoiskua FAQ eniten kysytyt  voi paljastaa, ettet luuloistasi huolimatta tuntenut alkuunkaan Exceliä ja sen uusiutuvia mahdollisuuksia.  Perusteista lähdetään, mutta automatiikkaa pitää oppia hyödyntämään, jotta työaika saadaan osumaan oleellisiin kohteisiin.

MBA Juha Porkka laittaa marraskuisessa webinaariparissaan Avainasiakkuuksien johtaminen 2019   sinut tiedostamaan ja sevittämään, miksi asiakkaan pitäisi ostaa juuri sinun yritykseltäsi.
– Kun puhutaan asiakkaista, puhutaan oikeastaan liikevaihdosta, hän korostaa.
On huomattava, kun markkina muuttuu, eivätkä entiset prosessit enää toimikaan.

Mestarihan tarkkailee ja harjoittelee aina!

Johtamisaktivisti Toni Hinkka opastaa osallistujaa luomaan uskottavuutta niin koulutuksessaan, myynnissään ynnä muussa toimissaan. Webinaarissa Vaikutusvoiman perusteet – tarkistuslista parempaan vaikuttavuuteen  opit, miten riitasoinnut tunnistetaan ja vaimennetaan sekä vahvuudet tunnistetaan ja vahvistetaan.

Löytääkö asiakas tuotteesi ja palvelusi? Tarvitsetko lisäbuustia verkkonäkyvyyteen?

LinkedIn tehokäyttö 2019  on tärkeä taito, johon Pinja Lehtman webinaarissaan opastaa. Yritysmielikuva ei synny pelkästään yrityksen omasta tekemisestä vaan ennen kaikkea ihmisistä ja heidän sanomisistaan, jotka siellä työskentelevät. Käytkö LinkedInissä vain silloin, kun huomaat tuttusi vaihtaneen työpaikkaa tai itse sitä harkitset? Nyky-LinkedIn ei ole enää vain CV:n säilytyspaikka, vaan jopa suoraan myyntiin vaikuttava kanava. Olitpa myymässä yrityksesi palveluita tai omaa osaamistasi, Linkedin on siihen tehokas kanava. Se on myös tärkeä kanava päätöksentekoon vaikuttamiselle.

Webinaari Hakukoneoptimoinnin (SEO) hyödyntäminen markkinoinnissa ohjaa Jussi Saunamäen vetämänä näkyvyyteen niin aloittelijan kuin vähän kokeneemmankin nettikonkarin. Webinaarissa opit perusteet hakukoneoptimoinnin tekemisestä. Saat konkreettiset vinkit työkaluista, joita hyödyntää ja kattavan tietopaketin parempien tulosten saavuttamiseksi ja osaat itse luoda hakukoneoptimoituja sisältöjä verkkoon.

Anna asiakkaiden löytää sinut!

 

Kirjoittaja Oili Valkila

 

WebAkatemia avasi syksyn tiiviillä yhteiswebinaarilla. Tästä pääset tutustumaan kouluttajiin ja saat esimakua syksyn koulutuksista:

Syksynavauswebinaari

 

Lisätietoja syksyn koulutuksista:

Jenni Liuski, koulutusassistentti: jenni.liuski@webakatemia.fi puh: 044 237 9673

 

PowerPoint kätevästi haltuun verkossa

Petri Manun mietteitä PowerPointista ja kuinka saat parhaat vinkit käyttöön

Suurin osa koulutuksistani on asiakkaiden tiloissa. Tyypillisesti käytössä ovat omat kannettavat ja kurssi pidetään neuvotteluhuoneessa. Kuulen ja näen siksi suoraan, minkälaisia ongelmia ohjelmien käytössä on. Oman porukan kesken kehtaa kertoa avoimemmin myös mielipiteensä esimerkiksi it-tuesta (jos sen saa kiinni), mallipohjista (jos sellaiset löytää) ja muista hermoja hiertävistä asioista.

Vuosien aikana olen kiinnittänyt erityisesti muutamaan asiaan huomiota:

  • Ihmiset ovat kovasti kiireisiä
  • Tapojen muuttaminen tuntuu vaikealta

Toki on tiedostettu, että jonkin asian voisi tehdä vaikkapa PowerPointilla fiksummin. Harvalla on kuitenkaan aikaa ja energiaa googlettaa esimerkiksi sitä, miten laatikot saisi siististi samalla linjalle ja tasavälein. Eivätkä löydetyt englanninkielisen version ohjeet välttämättä auta, jos käytössä on suomenkielinen versio.

Valitettavan usein diat ovat myös edelleen täynnä tekstiä. Jonkun vain pitäisi näyttää esimerkeillä, että miten sellaisia yleisöystävällisimpiä esityksiä voisi tehdä.

PowerPointia käytetään kuitenkin myös monilla muilla tavoilla.

Ohjelmalla tehdään tarjouksia, koulutusmateriaaleja, esitteitä, raportteja jne. Hyvin usein diojen yhdistellään ja lopputuloksen pitäisi olla yhtenäisen näköinen mahdollisimman nopeasti.

Olen poiminut koulutuksiin sellaisia vinkkejä, joista on ollut omille asiakkailleni oikeasti hyötyä. Vinkit on myös valittu siten, että pystyt ottamaan/omaksumaan niitä nopeasti käyttöön ja pystyt hyödyntämään vinkkejä usein. Käyn läpi käytännönläheisiä esimerkkejä,näin asiat ja vinkit myös muistaa paremmin.

Opi sinäkin käyttämään PowerPointia nopeammin ja tehokkaammin! 

Kirjoittaja Petri Manu


Petri Manun seuraava webinaarikoulutus 

Hanki esimiehen salainen supervoima

Toni Hinkka

Toni Hinkka

Oletko koskaan miettinyt, miksi jonkun sanomana asiat tuntuvat vääriltä ja valheilta?

Jonkun toisen suusta ne taas tuntuvat oikeilta ja tosilta. Vaikka nämä kaksi henkilöä sanoisivat täysin samat asiat täysin samoin sanoin.

Mieleesi tulee ehkä esiintymistaito? Toki sillä on vaikutusta, mutta teknisesti taitavinkaan esiintyjä ei pysty paljoa vaikuttamaan luotettavuuden kokemukseen.

Luotettavuuden kokemus, tunne, on jossain paljon syvemmällä. Jotkut kutsuvat sitä karismaksi. Minä puhuisin ennemmin arjen karismasta, vaikutusvoimasta.

Eikö olisi aikamoinen supervoima, jos ihmiset lähtökohtaisesti uskoisivat mitä sinä sanot? Mieti, mitä esimiehenä saisit enemmän aikaan, jos johdettavasi, kollegasi ja esimiehesi uskoisivat sanomaasi ilman alitajuista epäilyä ja kyseenalaistusta.

Voisitko tuplata tulokset jopa nykyistä puolet pienemmällä vaivannäöllä? Minä tiedän omasta ja mentoroimieni huippujohtajien kokemuksesta, että tuplaaminen on jopa vaikutuksen aliarviointia.

Tätä et oppinut koulussa

Suomessa on yksi maailman hienoimmista ja parhaimmista koululaitoksista. Olen samaa mieltä, mikäli puhutaan asiaosaamisesta. Suomessa on yksi surkeimmista koululaitoksista, jos puhutaan vaikuttamisosaamisesta. Puhe-, neuvottelu- ja vaikuttamisopit loistavat poissaolollaan. Niitä on nykyään enemmän kuin omassa lapsuudessani ja nuoruudessani, mutta kaukana riittävästä.

Tästä on toki se hyöty, että vähälläkin kehittämisellä pystyy ainakin suomalaisten joukossa erottumaan helposti edukseen. Sokeiden joukossa yksisilmäinen on kuningas.

Miten oppia supervaikuttavaksi?

Vaikutusvoima on joukko taitoja, joilla on kaksi välitöntä vaikutusta.

  • Kykenet herättämään positiivista huomiota – sinua siis aidosti kuunnellaan.
  • Kykenet rakentamaan intuitiotason luottamusta – sinuun ja sanomaasi uskotaan.

Tämä taitojoukko koostuu rajallisesta määrästä jokaisen harjoiteltavissa olevia osaamisia, joita kuka tahansa voi harjoittaa ja oppia. Jos osaat puhua, kirjoittaa, kävellä, uida tai ajaa polkupyörällä, voit oppia myös vaikuttavaksi. Noita luettelemiani taitoja et osannut syntyessäsi, vaan opettelit ne matkimalla tai systemaattisesti harjoittelemalla.

Vaikuttamistaidot ovat sellaisia, jotka vaikuttavat toisten ihmisten vaistoihin, jotka ovat evoluution aikana kehittyneet erottamaan vaaran mahdollisuuksista.

Osallistu elokuussa lomien jälkeen webinaarikoulutukseeni. Takaan, että ymmärryksesi toisiin ihmisiin vaikuttamisesta saa shokkiherätyksen. Webinaarin jälkeen sinuun on tarttunut uusi ymmärrys, mikä on siemen johtajuuden supervoiman kasvattamiseen.

Toni Hinkka
johtamisaktivisti

Lue lisää webinaarista ja ilmoittaudu mukaan!

Vaikutusvoiman perusteet – tarkistuslista parempaan vaikuttavuuteen
WebAkatemia 26.08.2019 klo 10:00 – 11:30

Sosiaalisen median verkkokoulutukset kätevästi käyttöön myös kesällä

Helppoa, kätevää, kustannustehokasta!

Uutuus! WebAkatemian verkkokoulutukset eli ajasta ja paikasta riippumattomat monimoduuliset kurssit, jotka on helppo katsoa ja kuunnella juuri silloin, kun tietoa tarvitsee ja oma energiataso on kohdillaan.

Ajankohtaisten tietopakettien lisäksi tehtävät ja harjoitukset vahvistavat oppimista ja voit samalla jalkauttaa saamasi tiedon todellisiin käytännön työtehtäviin.

Ajasta ja paikasta riippumatonta! Sinä päätät, milloin opiskelet uutta ja kertaat jo opittua.

Tutustu sosiaalisen median teemoihin:

Lue lisää:
https://webakatemia.fi/verkkokoulutukset/

Hyödynnä kesäetu nyt! 

Nyt kannattaa valmistautua syksyn osaamisvaatimuksiin ja hyödyntää myös koulutusten kesäetu.Tutustu siis ihan rauhassa koulutuskalenteriimme, tallenteisiin sekä verkkokoulutuksiin! Nyt otetaan rennosti ja hypätään hallitusti möljältä!

Toivotan omasta ja tiimini puolesta ihanaa ja rentouttavaa kesäaikaa!

Erja Laurila
Koulutustuottaja, liiketoimintajohtaja

ps. Nähdään Esimies- ja Henkilöstömessuilla 4.-5.9.2018! Tule poikkeamaan ständillämme. Ilmoittaudu mukaan tästä.

 

Koulutustuottajan kesäterveiset

Hyvä WebAkatemian asiakas ja yhteistyökumppani,

Suuret kiitokset tästä kevätkaudesta!

Monilla tavoin tämä on ollut hektinen uudistumisen aika, pitäen sisällään onnistumisia ja digiajan haasteita. Paljon on tämän päivän ja tulevaisuuden eteen tehty töitä ja innovoitu uusia juttuja upean osaamisverkoston kanssa yhdessä. Kiitos!

Olen iloinen WebAkatemian kehittäjänä ja sisällöntuottajana, että olemme lyhyellä ajalla pystyneet kanssanne lanseeraamaan tärkeiden lähivalmennusten rinnalle ketterän ja monipuolisen osaamisen kehittämisen konseptin ja brändin, joka on otettu erityisen hyvin vastaan – monien ilmaisten webinaarien jo turruttaessa sähköistä tietotulvaa. WebAkatemia tunnetaan kovatasoisten ja ajankohtaisten webinaarikoulutusten tuottajana ja sen vuoksi hintalappukin on ihan kohdallaan. Asiakas saa rahoilleen todellista vastinetta eikä vain lupauksia.

Webinaarien eli verkkotapahtumien lisäksi olemme lisänneet tarjoomaamme verkkokoulutukset eli ajasta ja paikasta riippumattomat monimoduuliset kurssit, jotka on helppo katsoa ja kuunnella juuri silloin, kun tietoa tarvitsee ja oma energiataso on kohdillaan. Verkkokoulutusten tehtävät ja harjoitukset vahvistavat oppimista ja voit samalla jalkauttaa saamasi tiedon todellisiin käytännön työtehtäviin.

Nyt kannattaa valmistautua syksyn osaamisvaatimuksiin ja hyödyntää myös koulutusten kesäetu. Tutustu siis ihan rauhassa koulutuskalenteriimme, tallenteisiin sekä verkkokoulutuksiin! Nyt otetaan rennosti ja hypätään hallitusti möljältä!

Toivotan omasta ja tiimini puolesta ihanaa ja rentouttavaa kesäaikaa!

Erja Laurila
Koulutustuottaja, liiketoimintajohtaja

 

ps. Nähdään Esimies- ja Henkilöstömessuilla 4.-5.9.2018! Tule poikkeamaan ständillämme. Ilmoittaudu mukaan tästä.

Haluatko sinä paremmaksi esimieheksi?

Monelle meistä on tavoitteena päästä esimiesrooliin.

 

Maritta Joki

Maritta Joki

Esimiestyö on parhaimmillaan antoisaa ja palkitsevaa. Voi vaikuttaa asioihin, innostaa ja kannustaa toisia onnistumaan ja siinä sivussa itsekin onnistua. Mutta kyllä esimiestyöhön usein kuuluu myös haastavia tilanteita, yksinäisyyden kokemuksia ja riittämättömyyttä.

Jotkut meistä ovat niin kovia kantamaan vastuuta, että tekevät sitä alaistensa puolestakin ja näin pidemmän päälle sabotoivat omaa
hyvinvointiaan. Vastuuta kun ei pitäisi ottaa siellä, missä ei ole valtaa. Eikä meillä lopulta ole valtaa siihen, miten toinen toimii, kantaa vastuunsa tai sitoutuu yhteisiin tavoitteisiin. Mutta itseemme ja omiin valintoihimme meillä on paljon valtaa. Sen vallan käyttämisestä on hyvä olla tietoinen.

Esimiestyö on ammatti ja siinä kehittyminen on valinta.

Kuinka usein sinä olet pysähtynyt todella miettimään, miksi haluat olla esimies, minkälainen esimies haluat olla ja mikä mahdollisesti estää sinua olemasta ja toimimasta haluamallasi tavalla. Esimiestyön ihannekuva voi olla monelle jotain aivan muuta, kuin mitä työ todellisuudessa on. Ihmiset ovat erilaisia eivätkä he aina kerro kaikkea. Aina se mitä sanotaan ääneen, ei ole totta ja oma tulkinta totuudesta vaivaa mieltä. Kuitenkaan omaa totuutta ei pääse vahvistamaan, vaikka kuinka yrittäisi, jos toinen osapuoli ei syystä tai toisesta halua kertoa. Silloin ainoa mahdollisuus on uskoa, että se, mitä on ääneen sanottu, on totta. Vaikeaa.

Esimiestyötä voi opiskella kirjoista ja koulutuksissa, voi tarkkailla kollegoita ja muistella omia esimiehiä ja heidän onnistumisia ja epäonnistumisia. Oma kokemus ja sen karttuminen on tietenkin oppimisessa aivan avainasemassa. Siinä tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Tukea pitää saada ja sitä pitää hankkia, mutta vasta omakohtainen kokemus erilaisista tilanteista muuttaa teorioitakäytännön opeiksi. Tärkein asia omalla kehittymisen matkalla on lisätä itsetuntemusta.

Itsetuntemus on avain

Hyvä itsetuntemus on avain parempaan johtamiseen. Mitkä ovat oman tekemiseni ja ajattelemiseni syy- ja seuraussuhteet, miksi ärsyynnyn joistakin tilanteista tai ihmisistä ja miksi silloin toimin niin kuin toimin. Kuinka hyvin tunnistan omat rajani ja kuinka osaan aikuisesti rakentavalla tavalla olla niiden asioiden puolella, jotka ovat minulle tai tiimilleni tärkeitä. Kuinka armollinen, kunnioittava ja kannustava osaan olla itseäni kohtaan. Ihminen kun voi antaa vaan sitä, mitä hänellä on. Jos minä osaan kunnioittaa itseäni tai hyväksyä oman inhimillisyyteni ja sitä kautta vaikkapa tekemäni virheet, niin silloin hyväksyn sellaista myös muilta. Ihmisen, jonka ei tarvitse huutaa omaa valtaansa, vahvuuttansa tai erinomaisuuttansa, on levollinen ja hänen lähellään on hyvä olla. Sellainen esimies saa joukot helpommin puolelleen ja sitä kautta tavoitteiden saavuttaminen mahdollistuu paremmin.

Kehittyminen edellyttää muutosta.

Muutos on vaikea rasti. Muutos meissä ei synny sillä, että joku sanoo, että muutu. Muutos meissä ei synny edes sillä, että päätämme itse muuttua. Pelkästään omaan päätökseen nojautuva muutos perustuu kontorolliin ja sisäiseen vaatimukseen, joita ei pidemmän päälle jaksa ylläpitää. Ajattele nyt vaikka uuden vuoden lupauksina tehtyjä pyhiä päätöksiä uudesta terveemmästä elämästä ja miten niitten sitten alkuinnostuksen laannuttua aina käykään. Aitoon muutokseen tarvitaan selkeästi ja rehellisesti peiliin katsoen muutostarpeen tiedostaminen, vahva sisäinen motivaatio, asiaan liittyvien tunteiden turvallista läpielämistä ja harjoittelua.

Aito muutos on vaivanarvoinen. Jos sinä haluat kehittyä esimiehenä, jotain pitää muuttaa. Miten tehdään hyvästä parempi? Mikä on sinun ensimmäinen muutoksesi?

Teksti: Maritta Joki

WebAkatemian seuraavat webinaarit aiheesta:

 

Miten avainasiakastyö eroaa muusta myynnistä?

Juha Porkka

Juha Porkka

Asiakkuuksien johtaminen on tänä päivänä yksi tärkeimpiä menestystekijöitä yrityksille.

 

Vilpitön kysymys ”Miten avainasiakastyö eroaa muusta myynnistä?” tuli eräältä asiakkaaltani ja hätäinen vastaukseni ”melkein kaikessa” ei nyt ehkä kuitenkaan ole paras vastaus!

Yllättävän usein avainasiakkaita hoidetaan jotakuinkin samalla tavalla kuin kaikkia muitakin asiakkaita. Näin siitä huolimatta, että ne olisi nimetty ja laitettu tiettyjen henkilöiden vastuulle. Valitettavasti vastuu ei vielä kauheasti anna keinoja ja toisaalta avainasiakkuuksien hoito on koko yrityksen asia, kyseessähän on yrityksen merkittävimmät asiakkaat.

Miksi avainasiakkuuksia sitten pitäisi hoitaa jotenkin eri tavalla?

Eikö riitä, että kaikkia asiakkaita hoidetaan yhtä hyvin? Ei riitä, eikä ”yhtä hyvin” ole oikein mahdollistakaan, sillä asiakkaat ovat erilaisia erilaisine tarpeineen ja eri asiakkaissa on yritykselle myös erilaisia mahdollisuuksia. Siksi panostusta kannattaa laittaa eniten niihin asiakkuuksiin, jossa on saatavaa kaikkein eniten ja joissa yrityksellä itsellään on eniten annettavaa. Ja näistä merkittävimmät ovat avainasiakkaita, tai miksi niitä halutaankaan kutsua.

Joskus ajatellaan, että ratkaisuja ja esimerkiksi tuotteistusta tai palveluita joudutaan liiaksi räätälöimään avainasiakkaille. Ehkä joudutaan, ehkä ei. Ehkä kyse on vain tuotteistuksesta, jolla jo olemassa oleva tarjooma paketoidaan asiakkaalle sopivaan muotoon. Tutkimusten ja kokemukseni mukaan panostus kannattaa, sillä avainasiakastoiminnalla voidaan kehittää asiakaskokemusta, liikevaihtoa ja kannattavuutta. Näiden asioiden pitäisi olla hyvänä motivaationa avainasiakkuuksiin panostamiseen!

Euro on ehkä paras draiveri.

Mitä te voisitte saavuttaa avainasiakkuuksissanne, jos niihin todella panostetaan? Analysoinniksi riittää aluksi isoimpien asiakkaidenne nykytilanne ja vielä hyödyntämättömän potentiaalin arviointi. Kun siihen lisätään markkinapotentiaalin arvo esimerkiksi 10 %:n osuudella markkinasta, ollaan varmasti hyvinkin haluttavissa luvuissa. Tämä yksinkertaistettuna kuvattu potentiaali on usein täysin saavutettavissa, mutta se edellyttää toki joitakin toimenpiteitä.

Toiseksi, on hyvä kysyä itseltään, pitäisikö yrityksenne päästä ainakin joissain asiakkaissa tarjouskilpailusta ja hintakarusellistä asiakkaan strategiseksi kumppaniksi, huomioiden että esimerkiksi vuosisopimus ei vielä osoita todellista avainasiakkuutta.  Tai onko sellaisia asiakkaita, joita ei missään tapauksessa haluta menettää?

Tässä välissä haluaisin antaa paremman vastauksen otsikon kysymykseen.

Avainasiakastyö eroaa muusta myynnistä siten, että asiakkuuksia hoidetaan suunnitellummin, tavoitteena on syventää yhteistyötä ja asiakkaille voidaan rakentaa heidän tarpeisiin räätälöity tuotteistus ja toimintamalli. Avainasiakkaat voivat tuoda merkittävän osan yrityksen liikevaihdosta, siksi johtoryhmässäkin tulisi käsitellä esimerkiksi top 10 -asiakkaiden tilannetta.

Sitten tarvitaan vielä niitä keinoja.

Kannattaa määritellä esimerkiksi avainasiakaskriteerit ja hoitomallit, sekä avainasiakastyöhön sopiva johtamismalli. Näillä luodaan perusta pitkäjänteiselle avainasiakastyölle, sillä siinä jos missä systemaattisuus palkitsee. Menestyksekäs avainasiakastyöskentely tarkoittaa koko organisaatiolle aitoa kiinnostusta auttaa omilla ratkaisuilla ja palveluilla asiakasta menestymään.

Teksti: Juha Porkka

WebAkatemian seuraavat webinaarit aiheesta:

Lean – Ensin valmistamme ihmisiä

Leanista on kirjoitettu ja puhuttu viime vuosina paljon. Välillä kuulee epäilyjä leanista muoti-ilmiönä, jonka joku toinen ismi pyyhkii kohta unholaan. On toki ihmisiä ja organisaatioita, jotka ovat hypänneet ”lean-kelkkaan”, koska kaikki siitä puhuvat tai koska aihe myy.

Niko Alanen

Suurin osa on mukana kuitenkin hyvästä syystä – siksi, että lean pitää oikein toteutettuna sisällään huikeita mahdollisuuksia. Toisin kuin muoti-ilmiöt yleensä, lean ei ole mitään uutta. Vaikka lean on terminä vasta 30 vuotta vanha, on sen ensimmäiset siemenet kylvetty yli 70 vuotta sitten – laajasti ajateltuna yli sata vuotta sitten. Lean ei ole myöskään menossa pois. Sen periaatteista ja menetelmistä tulee varmasti ajan mittaan niin vakiintunut tapa toimia, ettei sanaa lean enää käytetä. Ihmisten luovuuden ja tarmon valjastaminen asiakaslähtöiseen jatkuvaan parantamiseen ei kuitenkaan mene ikinä muodista.

Lean kehittämisen voi jakaa karkeasti kahteen osa-alueeseen. Prosessien kehittämiseen ja ihmisten kehittämiseen. Prosesseja pitää kehittää, muuten mikään ei muutu. Prosessien kehittäminen yksin ei kuitenkaan tee vielä leaniä. Toimintatapojahan on kehitetty tehokkaammiksi, nopeammiksi ja laadukkaimmiksi jo vuosituhansia. Leanin tekee leaniksi se tapa, jolla prosesseja kehitetään – ihmisiä kehittämällä.

Ensin teemme ihmisiä, sitten vasta autoja (Fucio Cho)

Toyotan entinen pääjohtaja Fujio Cho on kiteyttänyt ajatuksen hyvin. Muihin kehitysoppeihin verrattuna lean nousee esiin siinä, miten se näkee ihmisen. Ihmisten kyky ajatella luovasti on kaiken taustalla oleva moottori. Juuri tuota moottoria viritetään jatkuvasti parammaksi ja paremmaksi. Kypsissä lean -organisaatioissa painotetaankin enemmän oppimista kuin välittömiä tuloksia. Parannus, josta kukaan ei opi mitään ei ole kummoinen parannus.

Webinaareissamme pyöritään näiden samojen kysymysten ympärillä. Miten saada kaikki mukaan näkemään ongelmia, näkemään ne positiivisina mahdollisuuksina parantaa ja miten saada aikaan kulttuuri, jossa ongelmista päästään ideoinnin, testaamisen ja hallittujen muutosten kautta pysyvästi eroon. Miten saada ihmiset ajattelemaan eri tavalla, jotta he alkavat toimimaan eri tavalla. Tai oikeastaan miten saada ihmiset toimimaan eri tavalla, jotta he alkavat ajattelemaan uudella tavalla – oppimaan uutta.

Webinaareissa ja koulutuksissa voi saada uusia oivalluksia, ideoita ja omaksua uutta tietoa. Lean-ajattelussa varsinainen oppiminen tapahtuu kuitenkin vasta tekemisen kautta. Meidän tavoitteemme on, että webinaari ei lopu yhteyden katkaisemiseen vaan osallistujalle jäisi kytemään kipinä lähteä testaamaan jotain uutta omassa työssään tai vaikkapa omassa kodissaan. Tarttumaan vaikka yhteen pieneen ongelmaan, testaamaan pientä parannusta tai kokeilemaan päivittäisjohtamista vaikka omalla työpisteellään.

Loppuun vielä muistutus testaamisen merkityksestä.

Lean kehittäminen etenee aina testaamisen kautta ja siihen liittyy hyvä uutinen – testaamisessa ei voi epäonnistua. Jos tekemäsi testi tuottaa hyviä tuloksia, olet löytänyt parannuksen jonka voit ottaa käytöön. Jos tulokset eivät ole hyviä, sinulla on tilaisuus oppia jotain. Näet todennäköisesti asian uudelta kantilta ja saat ajatuksia kokeilla asiaa uudelleen hieman erilaisella tavalla. Prosessi paranee tai ihmiset kehittyvät – parhaimmillaan sekä että.

Tervetuloa lean-oppimisen loppumattomalle matkalle.

Teksti: Niko Alanen 

WebAkatemian seuraavat webinaarit aiheesta:

Lean ja pienenä pitämisen taito

Niko Alanen

Kaksi lean-ajattelun keskeistä teemaa ovat virtaus ja oikea-aikaisuus. Asiat soljuvat eteenpäin sujuvasti tullakseen valmiiksi silloin kun niitä tarvitaan. 

Tuotantoympäristössä virtaus ja oikea-aikaisuus tarkoittaa sitä, että kappaleet etenevät työnvaiheesta toiseen ilman turhaa odottamista. Osia ja tuotteita pyritään valmistamaan juuri se määrä, mitä sillä hetkellä tarvitaan. Yksi leanin suurimmista vaikuttajista, Taiichi Ohno, on sanonut, että ”mitä enemmän osia on, sitä epätodennäköisemmin on niitä osia, joita tarvittaisiin”.

Leanin johtamistavoissa pyritään myös virtaukseen ja oikea-aikaisuuteen. Pitkien kuukausi- ja viikkopalaverien sijaan johtamista toteutetaan pienemmissä paloissa – tyypillisesti lyhyissä päivittäisjohtamispalavereissa. Tiheämpi johtamisrutiini pitää käsiteltävien asioiden määrän pienempänä ja asiat tuoreina – virtaavina ja oikea-aikaisina.

Miten asioiden pitäminen pienenä liittyy oppimiseen?

Varmasti jokaisella meistä on kokemusta pitkistä ja puuduttavista koulutuksista, joissa tietoa on yritetty kaataa päähän saavikaupalla. Kun saavin yrittää tyhjentää pieneen purkkiin, on selvää miten siinä käy – suurin osa valuu yli. Usein toteutuu myös Ohnon laki – mitä enemmän koulutukseen on pakattu asiaa, sitä epätodennäköisemmin on sellaista asiaa, joka osallistujaa juuri sillä hetkellä kiinnostaa. Aito oppiminen lähteekin juuri omasta kiinnostuksesta. Ihminen syttyy uusille ajatuksille huonosti, jos hänellä ei ole jo valmiiksi kipinää aiheelle.

Lähivalmennuksiin verrattuna webinaareissa on omat rajoitteensa. Aito vuoropuhelu on vaikeaa ja erityisesti muiden osallistujien kokemuksista oppiminen jää pois, mitä monet pitävät tärkeänä antina koulutuksissa. Webinaarien suosion kasvu todistaa kuitenkin, että koulutusmuodon edut ovat kiistattomat. Jokainen voi valita webinaaritarjonnasta juuri sen aiheen, johon kokee kiinnostusta. Webinaari tarjoillaan sulateltavan kokoisena annoksena, tallenteina vieläpä juuri silloin kun haluaa – ilman ylimääräistä matkustelua.

Tämähän alkaa kuulostaa leanilta, vai mitä?

Teksti: Niko Alanen

WebAkatemian seuraavat webinaarit aiheesta:

 

Webakatemia järjestää ajankohtaisia webinaareja ja webinaarisarjoja asiantuntijoille, esimiehille ja johdolle eri teemoista. Tulevat webinaarimme: