Niko Alanen

Kaksi lean-ajattelun keskeistä teemaa ovat virtaus ja oikea-aikaisuus. Asiat soljuvat eteenpäin sujuvasti tullakseen valmiiksi silloin kun niitä tarvitaan. 

Tuotantoympäristössä virtaus ja oikea-aikaisuus tarkoittaa sitä, että kappaleet etenevät työnvaiheesta toiseen ilman turhaa odottamista. Osia ja tuotteita pyritään valmistamaan juuri se määrä, mitä sillä hetkellä tarvitaan. Yksi leanin suurimmista vaikuttajista, Taiichi Ohno, on sanonut, että “mitä enemmän osia on, sitä epätodennäköisemmin on niitä osia, joita tarvittaisiin”.

Leanin johtamistavoissa pyritään myös virtaukseen ja oikea-aikaisuuteen. Pitkien kuukausi- ja viikkopalaverien sijaan johtamista toteutetaan pienemmissä paloissa – tyypillisesti lyhyissä päivittäisjohtamispalavereissa. Tiheämpi johtamisrutiini pitää käsiteltävien asioiden määrän pienempänä ja asiat tuoreina – virtaavina ja oikea-aikaisina.

Miten asioiden pitäminen pienenä liittyy oppimiseen?

Varmasti jokaisella meistä on kokemusta pitkistä ja puuduttavista koulutuksista, joissa tietoa on yritetty kaataa päähän saavikaupalla. Kun saavin yrittää tyhjentää pieneen purkkiin, on selvää miten siinä käy – suurin osa valuu yli. Usein toteutuu myös Ohnon laki – mitä enemmän koulutukseen on pakattu asiaa, sitä epätodennäköisemmin on sellaista asiaa, joka osallistujaa juuri sillä hetkellä kiinnostaa. Aito oppiminen lähteekin juuri omasta kiinnostuksesta. Ihminen syttyy uusille ajatuksille huonosti, jos hänellä ei ole jo valmiiksi kipinää aiheelle.

Lähivalmennuksiin verrattuna webinaareissa on omat rajoitteensa. Aito vuoropuhelu on vaikeaa ja erityisesti muiden osallistujien kokemuksista oppiminen jää pois, mitä monet pitävät tärkeänä antina koulutuksissa. Webinaarien suosion kasvu todistaa kuitenkin, että koulutusmuodon edut ovat kiistattomat. Jokainen voi valita webinaaritarjonnasta juuri sen aiheen, johon kokee kiinnostusta. Webinaari tarjoillaan sulateltavan kokoisena annoksena, tallenteina vieläpä juuri silloin kun haluaa – ilman ylimääräistä matkustelua.

Tämähän alkaa kuulostaa leanilta, vai mitä?

Teksti: Niko Alanen

WebAkatemian seuraavat webinaarit aiheesta: